The most merciful thing in the world, I think, is the inability of the human mind to correlate all its contents. We live on a placid island of ignorance in the midst of black seas of infinity, and it was not meant that we should voyage far. The sciences, each straining in its own direction, have hitherto harmed us little; but some day the piecing together of dissociated knowledge will open up such terrifying vistas of reality, and of our frightful position therein, that we shall either go mad from the revelation or flee from the light into the peace and safety of a new dark age.(HP Lovecraft - The Call of Cthulhu)

vineri, decembrie 26, 2008

Nemuritor


Nemuritor . Intotdeauna nemuritor . Asta isi doreste toata lumea . Imortalitate . Dar chiar este cel mai bun lucru pe care ti l-ai putea dori ?
Raspunsul este nu . De ce ? Simplu . Imagineaza-ti pentru un moment cum ar fi sa fii singurul nemuritor de pe planeta . Toti prietenii tai se duc , unul dupa unul , si tu ramai singur . Ramai pe veci cu batjocura tinerilor care iti vor spune "tataie" . Iti vei vedea copii , nepotii murind si ei . Vei plange si vei suferi mai mult decat un om ar putea sa o faca . In plus , care ar mai fi distractia sa stii ca moartea nu te pandeste ? In fond din asta ne este alcatuita viata . Din tentativa de a evita moartea , in care singurul lucru care conteaza e cat de mult o amani . Ne gandim cu groaza la moarte , dar in acelasi timp gandul ca viata e o stare asa de fragila ne induce acel exces de adrenalina fara de care viata chiar ar fi useless. Stim ca in orice moment povestea noastra se va termina , dar cu cat o tinem mai mult cu atat mai bine .
Si iarasi , la ce ar folosi imortalitatea ? La o viata de care intr-un sfarsit vei dori sa scapi . Asa ca imortalitatea nu este buna de nimic . La fel si o viata lunga si plictisitoare , cum era in vorba bancului :
"Se duce un om de vreo 30 de ani la doctor si il intreaba ce trebuie sa faca ca sa ajunga sa traiasca 100 . Doctorul il intreaba :
- Fumezi ?
- Nu .
- Bei ?
- Nu .
- Te futi ?
- Nu .
- Atunci de ce ai vrea sa traiesti 100 de ani ? "
Asa ca mai bine ramanem cu ce avem . Moartea ne pandeste la fiecare pas , si noi trebuie in continuare sa-i jucam jocul , sa ne ferim de ea cat putem si in acelasi timp sa ne traim viata . Poate o fi moartea un lucru rau , dar e singurul lucru rau care ne face si bine .

Un comentariu:

  1. "Stiu ca nu stiu nimic, si nici macar asta nu stiu"


    consider ca dorinta de curiozitate le da amploare abilitatilor oamenilor de a fi nemuritori...

    unii cu pretentii puerile de a ramane la varsta de 18 ani... oare de ce? pt ca ei au impresia ca viata e frum atunci...bani masini sexe opuse... dar nu se gandesc ca nemurirea poate fi plictisitoare...e ca si cum ai asculta o melodie toata viata...cunosti versurile mai bine ca anii ce au trecut pe langa tine...


    asa cum ai zis si tu "tentativa de a evita moartea" reprezinta viata actuala...


    cu siguranta moartea face exceptie la afirmatia de inceput...fiindca ea e singurul lucru de care suntem siguri ca exista :):)

    RăspundețiȘtergere