The most merciful thing in the world, I think, is the inability of the human mind to correlate all its contents. We live on a placid island of ignorance in the midst of black seas of infinity, and it was not meant that we should voyage far. The sciences, each straining in its own direction, have hitherto harmed us little; but some day the piecing together of dissociated knowledge will open up such terrifying vistas of reality, and of our frightful position therein, that we shall either go mad from the revelation or flee from the light into the peace and safety of a new dark age.(HP Lovecraft - The Call of Cthulhu)

marți, ianuarie 17, 2012

And Justice For All?

La intrarea pe Lipscani , o pitipoanca blonda isi pune prietenul sa o pozeze langa cordonul de jandarmi . Mai incolo , la Unirii , un cuplu a profitat de incendierea unui chiosc de ziare pentru a-si face o poza de aratat nepotilor . In acelasi timp , magazinul Vodafone din zona era spart si pradat , iar pe la Hotel Europa Central ardea un ditamai focul in mijlocul drumului , prilej numai bun pentru cativa trecatori de a-si deschide o cutie de bere si a tergiversa pe marginea evenimentelor in desfasurare .
Nu comentez evenimentele de Duminica sau ironia intamplarilor relatate mai sus , in schimb am altceva de povestit : cum am ajuns eu si inca un prieten sa luam amende de 200 de ron pentru nimic .
Am fost pe afara sa vedem nebunia aratata la televizor . Dupa ce am mers prin toata zona Universitate-Unirii cu scopul de a face poze si eventual a filma circul , am vrut sa ne intoarcem acasa . N-am putut s-o luam pe Regina Elisabeta , fiind blocati de jandarmi . Am decis sa o luam pe Calea Victoriei , necrezand ca este vreo problema pe acolo . Ajunsi la Cercul Militar , am fost opriti de un cordon de jandarmi aflati acolo . Am respectat ce ni s-a zis , am fost perchezitionati (prietenul meu a fost trantit nitel de duba cu ocazia asta) , iar cand am vrut sa aflam ce se intampla , ni s-a raspuns pe un ton ironic : "Va putem spune sigur ca nu va veti continua drumul" .
Ne-au redirectionat in fata hotelului Capsa , unde alti 20 de oameni asteptau la fel de nedumeriti in linie , inconjurati de capete-de-casca . Am observat apoi ca toti trecatorii de pe Calea Victoriei au fost opriti , tineri , batrani , pana si boschetari . Am incercat sa intreb cativa jandarmi ce se intampla , mi s-a zis sec ca se asteapta ordine . Dupa o jumatate de ora , ne-au inghesuit intr-o duba veche ; din nou am vrut sa aflu ce se intampla , unde ne duc , fara vreun raspuns . Un cetatean mai tulburat si-a aprins o tigara in duba , fapt pentru care a fost batut , iar altul a vomitat .
Dupa alta jumatate de ora de incalzit motorul , am pornit , comunicanduni-se faptul ca mergem spre Sectia 4 de Politie . Drumul a durat ceva , timp in care am schimbat vorbe cu restul oamenilor aflati in situatia noastra . In dreapta mea statea un student de la Politehnica , iar in fata mea era un game designer (despre care am aflat ca a lucrat si la Ubisoft , printre altele) care de-abia iesisera dintr-un bar la momentul arestarii , dovada a faptului ca jandarmii n-au avut nici un fel de reper in alegerea "suspectilor" . Dupa cam vreo ora , am coborat , zicanduni-se ca de fapt suntem la sectia 25 , undeva pe la Prelungirea Ghencea .
Am intrat in sectie (o veche cladire comunista aflata intr-un stadiu jalnic) . Dupa cam un sfert de ora de asteptat , s-a hotarat ca eram prea multi , asa ca ne au despartit in 2 grupuri : unii au intrat la amprentat si fotografiat , altii inapoi in duba .
Noi am facut parte din al doilea grup , asa ca am intrat in alta duba si ne-am inghesuit cum am putut . Ni s-a spus ca ne intoarcem la sectia 4 , desi nu prea stiam ce sa cred in acel moment . Cert e ca bara din mijloc pe care stateam cu inca vreo 6 persoane era sa se rastoarne cam la fiecare curba . Dupa inca vreo juma de ora , am ajuns pe la 3 noaptea la sectia 4 .
Aici , ca in filme : identificat , dus la amprentare , dupa pozati din fata si din profil . Pana si cel care s-a ocupat de amprentare a remarcat ironic : "Ce naiba au facut jandarmii ma , i-au scos p-astia de la rockoteca si i-au adus aici ... " . Si evident dupa , toata lumea la sanctionare .
Majoritatea am ramas masca , iar cand am intrebat pentru ce vom fi sanctionati , ni s-a zis ca ei doar indeplinesc ordine , iar doar cei care ne-au adus stiu pentru ce . Resemnat , am stat la coada , iar pe la 4 jumate m-au chemat sa semnez procesul-verbal . Mi s-a zis ca primesc amenda minima pentru tulburarea linistii publice , fara sa se puna vreo intrebare despre circumstante sau despre de ce am fost ridicat . Mai incolo , am aflat de la tovarasul meu ca el a incercat sa puna intrebari , afland doar ca toti cei ridicati au fost considerati protestatari si amendati din cauza faptului ca protestul de la TNB a fost neautorizat . Ni s-a mai spus ca putem contesta sanctiunea , dar ca cel mai devreme am putea ajunge in instanta peste 6 luni .
Acum nu stiu ce sa zic despre toata afacerea asta , dupa ce am auzit ca toate sectiile de politie erau pline cu oameni aflati la locul nepotrivit . Cert este ca e un abuz grosolan , iar amenda o voi pune in rama , ca de platit nu am de ce . Asta daca nu cumva trebuie sa platesti ca sa treci pe Calea Victoriei la 12 noaptea . Voi trageti restul concluziilor , eu sper doar ca aceasta postare sa fie citita de cat mai multi oameni , pana ne-o mai veni si noua mintea la cap .

So ... And Justice For All ?

Un comentariu:

  1. Da in sectia 25 a fost o scoala generala:) Acolo am fost eu in clasa 1 si am trecut si am vazut ce e acum pe acolo
    SI Varul meu de 13 ani a fst dus azi al sectia 4:)) SI a trebuit sa se duca mama sal ia. In timplu asta am putut pleca la uniri:)).Acum sunt acasa intreg fara nici o problema

    RăspundețiȘtergere